vissza
2014
2013
2012

Mutatványos tér - Meserend

2015. július 4., szombat

11.00 Pályi János: Vitéz László
13.00 Langaléta Garabonciások: Betyárvirtus
15.00 Árgyélus Színház: Az élet és a halál vize
17.00 Vojtina Bábszínház: Batu-tá
19.00 Pályi János: Vitéz László

Pályi János: Vitéz László - A tradicionális vásári bábjátékban pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőr tehetségű gyerekek foglalnak helyet.
Tervezte: Majoros Gyula Blattner Géza-díjas
Rendezte: Kovács Ildikó Blattner Géza-díjas
Játssza: Pályi János Blattner Géza-díjas

Langaléta garabonciások: Betyárvirtus - Vásári komédia hosszú lábakon, apró felvonásokban. Sándor csikósnak nevelődött, Szeged alatt bujtárkodott, de csak a maga akaratján járt mindég. Mire megütötte a húsz esztendőt, már reszketéssel emlegették a nevét mindenfele, amerre kétlábon járó embereket összefúj a kóbor szél. Legalább hat vármegyében kajtatták a nyomát, elő volt fonyva már a gigájára az akasztó kötél, mégse érhettek nyomába, mert nem akadt nála jobb lovas a pusztán. Ez a legény méri most össze minden furfangját egy rövid fertályórában a környék kíváncsi kurtalábúival. Sok kacagást kívánnak hozzá Rózsa Sándor hosszúlábú cimborái: a Langaléta Garabonciások.

Árgyélus Színház: Az élet és a halál vize - Az előadásban ötvöződik a bábjátékos – népdalénekes - mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A tájegységhez tartozó nyelvjárás, népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi imádság, és a rejtőzés elemeit is.
Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.
Rendezés és dramaturgia: Écsi Gyöngyi
Bábok és maszkok: Juhász Éva
Kovácsolt díszlet: Gašpar Vladimír

Vojtina Bábszínház: Batu-tá - Ki is ez a Batu-tá? Ez bizony jó kérdés! Afrikában született gyerekember ő, aki most lépked (vagy inkább úszik?) a felnőttek világa felé, hiszen a tenger túlsó partján próbálna szerencsét. Az mindenesetre biztos, hogy nagyon hasonlatos a mi Vitéz Lászlónkhoz, már ami a vidámságát, életrevalóságát illeti. Útnak is indul, ám a túlpart nem fogadja hősünket tárt karokkal…
Írta és rendezte: Kovács Géza
A bábokat, díszleteket tervezte és készítette: Majoros Gyula
Zeneszerző és közreműködő: Czapp Ferenc
Játssza: Schneider Jankó

Kezdés: 
2015. július 04, Szombat - 10:00